Wat is een CMS of Content Management Systeem? - SYS Platform

Wat is een CMS of Content Management Systeem?

Je wilt starten met een website en een online platform opzetten. Misschien wil je een webshop starten, blogberichten schrijven of je onderneming online presenteren. Je doet online onderzoek en komt je telkens weer die afkorting tegen: CMS. Maar wat betekent het precies? In dit artikel leg ik uit wat de afkorting CMS is en welke voordelen een CMS heeft.

Wat betekent de afkorting CMS?

De afkorting CMS staat voor Content Management Systeem. Het is een systeem waar je jouw website kan beheren en bewerken zonder kennis over programmeren te hebben. Zonder ingewikkelde html-codes kan je zelf een website maken. CMS is dus eigenlijk een programma die iedereen kan gebruiken om een website te bouwen. De term Content Management zegt het natuurlijk al: Het “managen van je content”, een manier om content marketing toe te passen en bezoekers naar je website te leiden.

Wat zijn de voordelen van een Content Management Systeem?

Het gebruiken van een Content Management Systeem voor je website is sterk aan te raden. Zeker als je geen programmeerkennis (zoals CSS) hebt of voor klanten werkt die hier geen kennis over hebben.

Het grootste voordeel is namelijk dat je geen technische kennis nodig hebt om een website te maken. Je kan eenvoudig teksten toevoegen en opmaken. Hierbij kun je kiezen uit een open source CMS en een Closed source CMS. We zullen hier later dieper op in gaan. Zowel het maken als beheren van een website wordt een stuk eenvoudiger met een CMS. Zo houdt je jouw website altijd actueel, voeg je relevante content toe voor je klanten en bezoekers. En kun je steeds verder automatiseren door de juiste koppelingen te maken en focus je je meer op jouw kernkwaliteiten.

Daarnaast biedt een CMS een controlepaneel aan. Super handig als je met meerdere mensen werkt (bijvoorbeeld een werknemer, designer, tekstschrijver, VA, etc.). Je kan verschillende gebruikers toevoegen aan een CMS en bepalen wat ze wel en niet kunnen aanpassen aan de website. 

Verder kun je met een CMS eenvoudiger werken aan je online vindbaarheid via SEO. Je kunt tools of plugins gebruiken die je Javascript verkleinen, eenvoudig een menu aanmaken en de goede systemen zorgen dat de site ook mobielvriendelijk is. 

Voor wie is een Content Management Systeem geschikt?

Een CMS is letterlijk voor iedereen geschikt! De grootste bedrijven maken hier gebruik van. Een groot fabel is dat je er geen mooie, professionele en gebruiksvriendelijke websites mee kan maken. Daar zou je echt programmeurs voor nodig hebben. 

Gelukkig is dit absoluut niet het geval. Je hebt verschillende Content Management Systemen met verschillende doeleinden en functionaliteiten. Daarmee kan je meer dan een professionele website bouwen

Een programmeur is aan te raden als je echt hele specifieke eisen en wensen hebt. Houd er rekening mee dat je bij een programmeur niet altijd zelf iets makkelijk kan bewerken en bijhouden. Daarnaast is het ook prijzig. Veel mensen voeren wijzigingen liever zelf door en je wilt niet afhankelijk zijn van een webbouwer bij eenvoudige wijzigingen. Dat kost weer tijd en brengt vaak ook weer onvoorziene kosten met zich mee.

Open Source en Closed Source

Open Source CMS

Vaak wordt er gesproken van een Open Source CMS of Closed Source CMS. Een Open Source houdt in dat de broncode van je website toegankelijk is voor iedereen. Dat maakt het bijvoorbeeld voor programmeurs heel makkelijk om extra functionaliteiten toe te voegen aan je website. Je hebt bijvoorbeeld op Facebook verschillende groepen die een bepaalde Open Source CMS gebruiken en verschillende plugins met elkaar delen.

Klinkt allemaal superleuk, maar er is ook een grote nadeel van een Open Source. Er kan eenvoudig in je broncode gezocht worden naar verschillende “zwakke” plekken en hier kan vervolgens misbruik van gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan hackers en spammers.

Closed Source CMS

We zijn niet voor niets fan van een Closed Source CMS en maken met SYS Platform hier ook gebruik van. Doordat de broncode afgeschermd is, kunnen we de website van onze klanten goed beschermen. Daarnaast zorgen we ervoor de we de beste functionaliteiten zelf aanbieden.

We raden dan ook niet aan om zomaar een plugin te installeren op je website. Er kunnen fouten in zitten en het kan ervoor zorgen dat je website crasht als die bijvoorbeeld geüpdatet moet worden.

Daarnaast is de opkomst van een headless CMS een interessante ontwikkeling. Bij een headless CMS worden de frontend en de backend van de website gescheiden en op een verschil platform geplaatst. Dit is een stuk geavanceerd dan wanneer je gebruik maakt van een CMS, maar als je de juiste kennis in huis hebt kan het een prima oplossing zijn.

Welke Content Management Systemen zijn er?

Er zijn verschillende Content Management Systemen. De keuze die je maakt zal afhankelijk zijn van jouw behoeften en wensen. Hieronder een lijst met de bekendste CMS’en:

  • Wordpress: het bekendste CMS die wereldwijd gebruikt wordt. Wordpress is een gebruikersvriendelijk systeem dat volledig te personaliseren is met plugins en thema’s. Voorheen was Wordpress een blogsysteem, maar door de vele ontwikkelingen die er zijn geweest draaien veel webshops nu ook op Wordpress.
  • Joomla!: dit systeem is populair in de Verenigde Staten. De enorme hoeveelheid aan plugins is een nadeel van dit CMS, doordat het de website, zowel front- als backend, minder gebruikersvriendelijk maakt. Joomla heeft de laatste jaren veel verloren in marktaandeel ten opzichte van de andere CMS’en
  • Drupal: een systeem dat zeker niet voor onervaren websitebouwers is geschikt. Drupal geeft je de mogelijkheid  om zelf te sleutelen aan de codes. Voordeel van Drupal is daarnaast dat er al behoorlijk veel standaard in het systeem aanwezig is, maar daarnaast zijn ook modules te integreren. Drupal wordt meer gezien als een framework, in plaats van een CMS. De mogelijkheden zijn namelijk een stuk breder dan het “managen van content”. 
  • Overige CMS’en: naast deze 3 CMS’en zijn er nog andere systemen die worden gebruikt zoals TYPO3, Umbraco maar ook CMS systemen die veelal als webshop worden gebruikt zoals Shopify, Magento en Lightspeed. Allen hebben zo hun voor-en nadelen, waarbij de laatste 3 dus vooral worden gebruikt als webshop voor de verkoop van producten. Qua ontwikkelingskosten en mogelijkheden zitten er grote verschillen in het aanbod. Het is dus maar net waar je naar op zoek bent.
CMS internet SYS
Hierboven zie je percentueel per CMS hoeveel websites op het internet draait.

Het SYS Platform als CMS

Het SYS Platform biedt een Closed Source CMS aan met alle functionaliteiten die jij nodig hebt om resultaat te behalen. Je kunt eenvoudig zelf landingspagina’s maken en goed bijhouden wat het verkeer op je website doet door een eenvoudige integratie met Google Analytics. Ons CMS is mobiel responsive, waardoor ook bezoekers op hun mobiele apparaat goed bedient kunnen worden.

Ben jij een ondernemer en wil je meer weten over jouw mogelijkheden bij ons?  Plan dan een gratis gesprek in.

CMS van SYS Platform
Het CMS-dashboard van SYS Platform

Ons CMS is speciaal ontworpen voor coaches. Alle tools die je als coach nodig hebt om je cursisten, klanten en bezoekers tevreden te stellen. Online trainingen aanbieden, altijd een duidelijk overzicht van je bezoekers, omzet en behaalde resultaten. Meer succes door integratie van tools die je helpen beter vindbaar te maken in zoekmachines en dus meer bezoekers naar je website te halen. Daarnaast werkt het ontzettend gebruiksvriendelijk en kun je het maximale uit je website halen.

Conclusie

Een CMS of Content Management Systeem is een systeem waarmee je makkelijk websites kan bouwen zonder kennis over html-codes. Naast het bouwen van mooie en professionele websites, kun je ook zelf je website makkelijk bijhouden. Er zijn verschillende CMS’en, waarvan Wordpress het bekendste is. Met ons CMS (closed source) kun je genieten van de vele mogelijkheden en opties en beveilig je daarnaast je website optimaal.

Inhoudsopgave
    Een koptekst toevoegen om de inhoudsopgave te genereren
    DOWNLOAD GRATIS CHECKLIST​

    Checklist: Meer Resultaat uit je Website!

    De afgelopen jaren hebben we (Maarten en Vanessa) meer dan 700 websites geanalyseerdHierdoor weten we nu precies wat werkt (en absoluut niet werkt).

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Gratis checklist voor coaches en opleiders

    De KLIK methode voor meer resultaat (aanvragen en klanten) uit je website

    Nu geen tijd om te lezen?👇

    Ontvang dit artikel in je mailbox (voor later)

    Je ontvangt een mail met een reminder van dit artikel

    SYS Platform draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders